Vlasnici stambenih objekata i vikendica stalno traže najbolje opcije za grijanje svoje imovine, s obzirom na veliki broj mogućnosti: od solarnih kolektora do kotlova na čvrsto gorivo. Svaka takva opcija ima svoje prednosti i mane.

Danas alternativni sistemi izgledaju vrlo raznoliko:

  • toplinske pumpe koje koriste geotermalnu energiju;
  • kotlovi na tekuće, kruto i biogorivo;
  • solarni kolektori, napajani solarnom energijom.

Toplinske pumpe rade grijanjem kuće zbog geotermalne energije zemlje i vode. U ljeto, ovaj sistem se može koristiti kao klima uređaj, hlađenje zgrade.

To je ekološki alternativni sistem grijanja koji koristi obnovljive izvore energije.

U usporedbi s plinskim kotlovima, potrebno je potrošiti 15% manje sredstava za zagrijavanje stana uporabom takvog sistema. Nedostatak takvih uređaja je visoka cijena instalacije, pa se u ovoj fazi rijetko stavljaju.

Da biste napustili plin, prebacite se na alternativne sisteme grijanja, samo trebate promijeniti bojler. Najčešći su kotlovi na kruta goriva i električni. No, kako bi se kućanstvo potpuno zagrijalo uz pomoć struje, potrebno je mnogo novca za struju.

Za rješavanje ovog problema pomoći će kotlovi koji koriste biogoriva. U radu se takvim bakrerima koriste posebni briketi s gorivom koji se mogu zamijeniti materijalima kao što su:

  • granule treseta;
  • drveni ili drveni peleti;
  • pelete od slame.

Potrebno je samo znati da cijena takvog kotla može biti nekoliko puta viša od cijene za ekvivalent plina.

Solarni kolektor – uređaj koji se sastoji od ploča, postavljenih na krov i akumulirajući toplinu sunčevih zraka uz pomoć nositelja topline koji tu energiju prenose na kotao ili upuhuju topao zrak u prostoriju

Solarne kolektore možemo podijeliti u dvije grupe:

  • solarne kolektore za grijanje vode
  • solarne kolektore za grijanje zraka

Solarni kolektori za zagrijavanje vode prave potporu grijanju, tako što dogrijavaju vodu iz kotla. Njihova prednost jeste što prave uštedu, međutim potrebno je više od 4 uređaja kako bi se postigla značajna ušteda. Najveća mana jeste to što veliki broj uređaja, njihova instalacija i propratni dijelovi koštaju jako mnogo i iziskuju veću investiciju.

Solarni kolektori za zagrijavanje zraka kao što je i sam SOLHEAT griju zrak i upuhuju ga direktno u prostorije. Nema dodatne propratne opreme, niti skupih procesa instalacije.

Jedina mana ovih uređaja što nemaju mogućnost rada noću.

Photo credits: Freepik.com