SOLHEAT d.o.o. je društveni biznis osnovan 2019. godine u partnerskom odnosu sa Startup studijem Fondacije Mozaik. Ponosni smo na to što naši uređaji imaju pozitivan uticaj na jako bitne segmente društva

  • Ekonomski – smanjuju izdatke za grijanje
  • Ekološki – reduciraju emisiju štetnih plinova
  • Socijalni – povećavaju svijest o globalnom zatopljenju

Kako se obim poslovanja poduzeća SOLHEAT širio, došlo je do potrebe za kreiranjem web stranice, gdje bi svako zainteresovan za solarno grijanje mogao pronaći dodatne informacije, pročitati iskustva dosadašnjih korisnika, kontaktirati tehnički tim koji bi im predložio adekvatno rješenje, kao i dosta drugih mogućnosti. SOLHEAT trenutno ima u planu proširiti svoje poslovanje i na zemlje regije, prvenstveno Hrvatsku i Crnu Goru, a to će zasigurno olakšati nova SOLHEAT-ova web stranica.

A, kako je sve počelo?

Ideja o osnivanju SOLHEAT-a nastala je nekoliko godina ranije, kad sam konstruisao jedinstven i autonoman sistem za zagrijavanje zraka sa kojim sam osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju mladih inovatora.

Svoj uređaj sam nazvao SOLHEAT, po kojem biznis i nosi ime. Kako se situacija sa zagađenjem zraka uzrokovanim ložištima na ugalj i velikim brojem termoelektrana u Bosni i Herecegovini i regionu svake godine pogoršava, osnivanje SOLHEAT-a sam smatrao i građanskom dužnošću

Zato sam 2018. godine aplicirao na poziv za društvene biznise Fondacije Mozaik, gdje je moja poslovna ideja ispitana, a uporedo tome se uređaj unapređivao u tehničkom smislu.

Početkom 2019. godine SOLHEAT je dobio investiciju i povjerenje od Fondacije Mozaik te sam pokrenuo postupak registracije društva sa ograničenom odgovornošću. Nakon završetka procesa registracije i dobivanja svih potrebnih dozvola i certifikata, SOLHEAT kreće sa poslovanjem. Sredinom 2019. godine sam učestvovao i na takmičenju „Balkan Green Ideas“ u Tirani, gdje sam dobio brojne pozitivne utiske i osvojio nagradu u iznosu od 10.000 USD, kao podršku za proširenje kapaciteta poslovanja poduzeća. 

Vremenom SOLHEAT bilježi pozitivan kurs poslovanja koji najbolje oslikavaju brojni zadovoljni kupci koji su svoje povjerenje pružili upravo nama, a zauzvrat reducirali svoje izdatke za grijanje kao i svoj ugljični otisak. U SOLHEAT-u zadovoljan kupac je imperativ, što pokazuje činjenica da smo spremni prilagoditi svaki naš uređaj željama i potrebama kupca.

Da je SOLHEAT društveni biznis, najbolje pokazuje i činjenica da se čak 51% profita koje SOLHEAT ostvari, izdvaja za rješavanje raznoraznih društvenih i infrastrukturalnih problema koji more našu zemlju i naše društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.